De (on)zin van meditatie

De (on)zin van meditatie

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn eerste kennismaking met meditatie en deze was verre van positief voor mij. Ik leefde in de waan van alledag, was een gewillige mee-renner in de ratrace en dacht dat het leven me ‘overkwam’. Mocht jij ook het gevoel hebben dat meditatie niks voor jou is, lees dan vooral even verder.

In 2016 kwam ik tijdens een conferentie ene Bart tegen die in een Ashram in Nederland leefde en ik raakte geïntrigeerd door zijn manier van leven en denken. Ik had het idee dat die manier van leven een groot mysterie zou zijn want hetgeen hij beschreef was voor mij way out of league. Hij gaf aan dat hij meende dat het goed was als ik me ging richten op meditatie, iets waar ik eerst weerstand voor voelde vanwege mijn eerste kennismaking daarmee (blog). Mij was namelijk nooit goed uitgelegd waarom je zou moeten mediteren en wat het me zou brengen. Naar mijn idee was het om je gedachten uit te schakelen zodat je meer rust zou ervaren. Maar ik had niet echt het idee dat ik rust nodig had; uitrusten deed ik tenslotte wel in het weekend of op vakantie. En gedachten uitschakelen? Wel nee, ik stroomde over van ideeën, had geen structuur en had een overvolle agenda dus dat ging ‘m echt nooit worden!

60.000 GEDACHTEN

Bart gaf aan dat uitschakelen van gedachten niet het uitgangspunt is maar dat de zin van meditatie wel vaak als zodanig wordt uitgelegd. We hebben gemiddeld 60.000 gedachten per dag en die kan je tenslotte niet zomaar uitschakelen. Daarvoor zou je zoals een Yogi dagelijks uren moeten mediteren en dat jarenlang. De Westerse wereld is daar niet op ingericht. Het zou erom gaan dat je je bewust wordt dat de meeste gedachten over het verleden en de toekomst gaan en dat deze ons niet dienen maar ons hoogstens stress kunnen bezorgen. Het verleden gaat vaak over schuld, schaamte en spijt en gedachten over de toekomst bestaan vaak uit zorgen over wat zou kunnen gebeuren.

Ik vroeg me destijds wel eens af waarom ‘bewuste mensen’ vaak spreken over ‘in het nu leven’ en hoe je dat doet. Jouw gedachten, emoties en handelen in het ‘nu’ bepaalt wat er in de toekomst gebeurt dus het is zaak dat je in het ‘nu’ leeft. Zodra je je daar bewust van wordt en de tekenen ervan gespiegeld gaat zien in de buitenwereld, zal je steeds meer in het nu willen leven omdat je steeds beter leert je leven te sturen. Uiteraard stuurt het universum/God je dan testen door je personen en situaties te presenteren die je uit balans kunnen halen. Zie dat als een oefening waardoor je steeds opnieuw je nieuwe manier van leven leert steviger en uiteindelijk blijvend te integreren. Is dat je eenmaal gelukt, dan zullen de tests langzamerhand gaan afnemen, waardoor je leven minder complex en zorgelozer wordt en je uiteindelijk harmonie en rust in jezelf en je omgeving zal gaan ervaren. Het vereist discipline, doorzettingsvermogen en bereidheid in volledige waarheid te leven en daar maak je vaak geen vrienden mee…

‘Blijf ver van negatieve mensen, ze hebben een probleem voor elke oplossing’ Einstein

De meeste van onze gedachten zijn negatief. Als je een prettiger leven wilt is het dus zaak je daarvan bewust te worden. Door te proberen je gedachten positief te houden, (steeds) minder te oordelen en dankbaar te zijn, kan je invloed uitoefenen op de kwaliteit van je even. Alles wat je om je heen ziet, of dat nu hardrock muziek is of een dampende ovenschotel, alles is tenslotte ooit een gedachte (Het Woord) geweest..

Het richten van je aandacht op je ademhaling tijdens het mediteren haalt je weg van je gedachten. Toch poppen er weer gedachten op en dat is niet erg, zolang je je er maar van bewust bent en je je aandacht weer gaat richten op je ademhaling zodat die gedachten geen vat op je krijgen (je kan tenslotte altijd nog op die ene app reageren ná de meditatie, die gedachte kan je dus gewoon loslaten).

Doordat je ademhaling constant is en daar dus altijd naar terug kan, richt je je niet op de buitenwereld waar je door afgeleid zou kunnen worden. Ik merk dat als ik tegenwoordig naar schatting een minuut of 10 mediteer, als de praatjesmaker in mijn hoofd stiller wordt, ik vaak in een soort ‘diepere laag’ kom waar er volledige rust is. Het geeft een heel vredig gevoel waarbij je alleen maar ‘bent’ (ik kan het niet anders uitleggen). Alles wat me bezighoudt of -hield valt weg waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten.

Veel mensen geven aan dat ze ‘geen tijd’ hebben voor meditatie en dat is nou juist de reden dat ze het gevoel hebben geen tijd te hebben. Tijd is rekbaar; denk maar aan de uitspraak van Einstein; ‘Een uur zitten bij een aardig meisje vliegt voorbij als een minuut, maar een minuut op een brandende kachel lijkt wel een uur’. De tijdsduur is hetzelfde alleen de invulling is anders waardoor je een ander tijdsbesef krijgt. Dat is relativiteit van tijd; meditatie geeft je als het ware een ander tijdsbesef waardoor je, bij regelmatige beoefening, ervaart dat daarna alles je gemakkelijker af gaat waardoor zorgen en onrust naar de achtergrond verdwijnen.

ONTSPAN, VERTRAAG EN VOEL

‘Waarom zou ik mediteren’, kan je je afvragen. Dat idee had ik ook jaren geleden maar ik kan je verzekeren, het is life changing. Je kan de volgende vergelijking maken; zie het als je slaapkamer waarin een berg kleren (je gedachten) op de grond ligt. Je denkt dat je het niet meer kwijt kan in je kledingkast (je brein) en je neemt daarom ook nooit de tijd (meditatie) om de kleding te sorteren; wat kan er in de was, wat kan weggegooid worden en wat kan er terug in de kast bijvoorbeeld. Op een gegeven moment heb je nieuwe kleren gekocht (inzichten) en merk je dat de rommel (oude overtuigingen en patronen) je gaat irriteren omdat je je nieuwe kleren niet kwijt kan. Je begint met het leegruimen van je kast (begin meditatie) en gooit weg wat je niet meer draagt (c.q. niet meer dient; zorgen, spijt, schaamte en schuld). Je vouwt op en legt/hangt alles netjes op kleur in je kast (gevorderde mediatie). Je merkt ineens op dat je 3 planken over hebt! (minder gedachten = meer ruimte in je brein) Je besluit deze planken vrij te houden voor nieuwe aankopen (nieuwe inzichten).

Ergens zorgt meditatie er dus voor dat je orde brengt in het gekakel dat je brein de hele dag veroorzaakt, want zeg eerlijk; vaak gaan je gedachten alle kanten op als je erop gaat letten. Alleen jij bent degene die dat gebabbel tot rust kan brengen. Je brein is als het ware een huis dat rommelig en overvol is; er kan op een gegeven moment niets meer bij en je voelt de spanning in je lijf stijgen. Zodra je gaat mediteren ontstaat er ruimte in ‘je huis’ (je brein) waardoor er plaats vrijkomt voor nieuwe inzichten en rust. Vervolgens geeft dit meer richting aan je leven omdat je in moeilijke situaties beter weet welke afslag je moet nemen.

Ooit zei een partner tegen mij ‘ik voel me zo alleen in mijn problemen, jij maakt je nergens meer zorgen over’. Ik probeerde uit te leggen dat zorgen maken geen enkel doel dient. Kijk naar het verleden, naar tijden dat je je zorgen maakte, wat heeft die tijd jou gebracht? Hoogstwaarschijnlijk helemaal niets. Toch maken wij ons massaal zorgen. Meditatie zorgt er onder andere voor dat je gaat inzien dat zorgen slechts ziekmakende gedachten zijn.

HULP BIJ MEDITEREN

Tenslotte is het voor iedereen vrijwel onmogelijk om een weloverwogen en juiste beslissing te nemen in stressvolle tijden. Dit kan zijn in tijden van ziekte, scheiding, werkdruk of wanneer je de ballen hoog wilt of moet houden. Doordat je hierdoor mogelijk niet de juiste keuze maakt, wordt de stress nog groter en raak je het overzicht kwijt. Dit kan zich op den duur gaan uiten in een burn-out en/of lichamelijk klachten en (ernstige) ziekten. Ontspanning zoeken in meditatie en massage kan dan een goede hulp zijn.

Het is normaal dat je weerstand voelt als je met meditatie begint. En dat je denkt dat je ‘het niet kan’, maar ik kan je geruststellen; er is niets te kunnen, het vergt alleen wat oefening.

Mocht je in een stressvolle situatie zitten en zie je mediteren in je eentje niet zitten, ik help je er graag bij. Maak dan gerust eens afspraak; we kunnen bijvoorbeeld een mooie combinatie maken van meditatie en massage. Ook voor kinderen of mensen die last hebben van ADHD door overprikkeling is dit een geweldige manier om uit je hoofd en vanuit rust weer in je lijf te komen.

Regina Breeschoten

Regina Breeschoten

Contact

Blijf op de hoogte

Je aanmelding is binnen! Oeps! Er ging iets verkeerd

Webdesign by iv-agency