Medische massage

Behandelingen - Medische massage

Medische massage bij kanker

Kanker is een ingrijpende ziekte. Zowel op geestelijk als lichamelijk gebied laten de behandelingen met chemotherapie, bestraling of hormoontherapie hun sporen achter. Het kan veel stress, angst, pijn, slapeloosheid en depressieve gevoelens met zich meebrengen. Je kunt stress van een onzeker toekomstperspectief ervaren. Massage brengt geen genezing maar geeft ontspanning, ondersteunt het herstel en kan pijnstillend werken. 

EVEN MET DE DEUR IN HUIS ...

Ieder mens draagt kankercellen bij zich. Gelukkig herstellen de meeste van die cellen zich of gaan dood en worden door het lichaam afgevoerd (apoptose). Echter, onder bepaalde, ziekmakende omstandigheden zoals stress (i.c..m.) omgevingsfactoren, voeding, belemmerende overtuigingen, negatieve emoties zoals spijt, schuld, schaamte, verwijt, verbitterdheid of generaties lang overgenomen ziekmakende overtuigingen en patronen (genetische overervingspatronen) kunnen kankercellen zich ongeremd gaan delen waardoor bijvoorbeeld tumoren ontstaan.

Welke invloed heeft de massage op lichaam en geest?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met de ziekte kanker vaak profijt hebben van massage. Het ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest en brengt mensen met kanker in contact met hun eigen lichaam. Ook ziekenhuizen bieden steeds vaker massage als ondersteuning bij kanker aan.

Wat wordt er gemasseerd bij de massage bij kanker?

In principe kunnen alle lichaamsdelen gemasseerd worden. Echter in geval van kanker wordt er gekeken naar eventuele contra-indicaties. Afhankelijk van diverse factoren zoals (te) ondergane behandelingen, eventuele chirurgische ingrepen en medicijngebruik waarvan je gevraagd wordt deze via een vooraf toegestuurd anamnese formulier door te geven. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld waarna, indien aan de orde, tijdens de massage aangedane lichaamsdelen worden vermeden. 

  Hoe wordt de massage uitgevoerd?

Er wordt heilzame olie op basis van hennepzaadolie aangebracht met zachte vloeiende bewegingen waarbij vervolgens werkzame stoffen door de huid opgenomen worden. Een stevige massage kan fijn zijn, echter voor een lichaam dat veel stress ervaart is het essentieel dat de massage zacht wordt uitgevoerd, er warmte en rust van de massageruimte uitstraalt en er zachte materialen gebruikt worden.

Het is een aanraking met aandacht.

Wanneer kan een massage bij kanker helpen?

Massage geeft geen genezing, maar verbetert de kwaliteit van leven. Het kan in alle fasen van het ziekteproces gegeven worden; voor, tijdens en na de behandelingen, en ook in de palliatieve/terminale fase.

Zowel lichaam als geest heeft behoefte aan ontspanning. Een massage helpt het contact met en het vertrouwen het lichaam herstellen. Massage bij kanker kan klachten verminderen bij:

Wanneer mag ik geen massage?

Massage is veilig bij kanker. In sommige situaties is massage niet aan te raden of is het nodig de massage aan te passen. Als gespecialiseerde massagetherapeut kan ik dit goed inschatten. Bij erg specifieke gevallen kan ik altijd ruggespraak houden of besluiten tot oncologische interventie. Daarnaast stuur ik je een anamnese formulier voorafgaand aan deze massage zodat er aan de hand van de (te) ondergane behandelingen en gebruikte medicijnen een massageplan geschreven kan worden. Op dit formulier wordt het verloop/voortgang van de behandeling(en) bijgehouden Je kunt dit plan ook altijd even zowel voor- als achteraf met je behandelend arts bespreken.

Verder zijn er uitzonderingen voor wat betreft plekken waar geen massage uitgevoerd mogen worden zoals bijvoorbeeld bij amputaties, littekens, open wonden en lymfeklierverwijdering . Ook mogen er geen etherische oliën gebruikt worden in bepaalde gevallen.

Goed om te weten

Ik ben massagetherapeut met de specialisatie Massage bij Kanker (HBO). Deze specialisatietraining is door Instituut Massage bij Kanker gegeven conform de Internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage in de VS. Voor meer informatie zie  www.massagebijkanker.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Je aanmelding is binnen! Oeps! Er ging iets verkeerd

Webdesign by iv-agency