De aarde heeft kanker, ik heb ook kanker

‘DE AARDE HEEFT KANKER, IK HEB OOK KANKER,’

Wubbo Ockels

Deel 1/2

Deze uitspraak van ruimtevaarder Wubbo Ockels (video vanaf 8.35 min) maar ook zijn boodschap aan ons die hij gaf op zijn sterfbed over de samenhang van onze conditie en die van de aarde is me altijd bijgebleven. Het heeft een diepe indruk op me achtergelaten.

(Even als kanttekening; onderstaande tekst is mijn eigen overtuiging na veel te hebben gelezen over dit onderwerp en is daarnaast onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken.)

Het boek ‘Het verzwegen verhaal over kanker’ van professor Brian Peskin liegt er niet om; hij laat niets over van de ‘oude wetenschappelijke overtuigingen’ over genetische aanleg en bijvoorbeeld de waarde die we hechten aan het eten van veel vezels. Hij laat zien dat bij een bepaald percentage zuurstof in een kankercel ervoor zorgt dat deze juist beter aangepakt kan worden dan dat het geval zou zijn als de cel géén zuurstof zou bevatten.

Ook zijn er hoopgevende resultaten in het onderzoek naar het effect van intermitted fasting ofwel onderbroken vasten op kanker waarin je met tijdblokken werkt. Je eet 16 uur niet en 8 uur wel maar ja kan ook een strenger schema volgen van bijvoorbeeld 6 uur eten en 18 uur niet.

RELATIE VOEDING EN KANKER

Er wordt veel aandacht besteed aan voeding in relatie tot kanker en dat is ook niet zo vreemd.  Evolutionair gezien is ons lichaam helemaal niet gebouwd om continu de beschikking te hebben over voedsel. Als we een moment van trek hebben, trekken we al gauw de provisie- of koelkast open. We kiezen er meestal niet vrijwillig voor om echt honger te hebben. Toch lijkt het goed te zijn om je lijf af en toe te resetten, zodat je spijsverteringssysteem eens helemaal tot rust komt. ‘Honger hebben’ is een signaal naar je hersenen waar we maar graag naar luisteren maar we kunnen dat signaal ook prima negeren en een glas water pakken in plaats van een gevulde koek.

Een ketogeen dieet waarbij je geen snelle koolhydraten eet schijnt erg goed aan te slaan bij het bestrijden van kanker. Dit houdt in dat je je onthoudt van producten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. De koolhydraten worden omgezet in suikers die onder bepaalde omstandigheden kankercellen kunnen laten groeien.

HENNEPZAADOLIE

Wat ook in zijn boek vermeld staat is het belang van essentiële vetzuren in olie. En wat komt het beste uit de verf qua verhouding omega 3 en 6, jawel, hennepzaad olie. En laat ik deze olie nu al meer dan 10 jaar promoten door workshops te geven in het maken van CBD olie. Langzamerhand lijkt het dus ook in de wetenschap door te sijpelen dat hennepzaadolie een enorme zuurstof magneet is en dat de olie in staat is om veel ontstekingen, waar kanker meestal door ontstaat, te voorkomen.

Je kan hennepzaadolie als basis voor dressing door je salades doen maar je kan er ook in bakken, het heeft een wat nootachtige smaak. Een aantal van de goede stoffen in de olie kunnen via de huid opgenomen worden, vandaar dat ik massageolie gebruik op basis van hennepzaadolie aangevuld met etherische olie.

De uitspraak van Wubbo Ockels die tevens de titel van dit blog is, zegt veel over de samenhang tussen de gesteldheid van de aarde met die van ons. Als de aarde uitgeput en ziek raakt, raken wij ook uitgeput en ziek.

Helaas wordt er maar weinig stilgestaan bij de emotionele kant bij de productie van voedsel. Maar weinig mensen staan stil bij hoe de plak ham op hun boterham of de hamburger op hun bord komt.

VLEES, VLEES EN NOG EENS VLEES

Je kan wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de speklappen in plaats van de boerenkool; mijn opa was slager en mijn vader was hoofdkeurmeester van vee en vlees. Bij ons was vlees het grootste onderdeel van de warme maaltijd; op zondag kon ik als kind bijna niet over de schaal vlees heen kijken want dan werd er extra uitgepakt.

Vaak ging ik met mijn vader mee naar noodslachtingen en zag ik op het slachthuis de vrachtwagens met gillende varkens het terrein op rijden. Het leek wel of die dieren het bloed van hun voorgangers konden ruiken want je kon ze vanaf de straat horen aankomen. Zodra de vrachtauto openging werden de ze er met kettingen uitgeslagen want ze gingen er niet vanzelf uit en tijd is geld tenslotte. Veel slachters hebben door de decibellen die ze hierdoor te verwerken hadden, gehoorschade opgelopen. Als we bedenken dat varkens het verstandelijke vermogen hebben van een hond en we dan kijken hoe wij onze viervoeters met liefde behandelen is het natuurlijk heel vreemd dat we dieren waarmee we dan toevallig geen emotionele band hebben, op deze gruwelijke manier mishandelen.

Als we vervolgens het vlees van deze dieren eten kan je je voorstellen dat dit ons niet ten goede komt. Als we naar de prijs van vlees gaan kijken; entrecote van 15 euro/kg is kan dan ook niet afkomstig van een koe die ooit een wei heeft gezien. Vaak worden ze met mais gevoerd omdat het goedkoop is maar wat niet hun natuurlijke voer is. Dit beïnvloedt de smaak en kwaliteit; als je vlees voorgeschoteld krijgt waar je bijna in stikt vanwege de pezen en zenen, dan ben je er zeker van dat je te maken hebt met goedkope rommel dus met leed. Goed vlees herken je aan een fijne vet dooradering. Dit smelt bij verhitting wat ten goede komt aan de smaak. Kies daarom voor minder vaak en vlees van goede kwaliteit. De big en het kalf hebben een beter leven en je lijf is je daarnaast ook dankbaar.

Ook krijgt stalvee vaak groeihormonen toegediend om het dier zo snel mogelijk op te laten groeien. Zo stimuleren we het leed in deze wereld ermee en is het effect hiervan op onze gezondheid een logisch gevolg. Als we dan het excuus gebruiken dat we in ons eentje hieraan niets kunnen veranderen, dan is het nog altijd ons lijf en dat van onze dierbaren dat we kunnen behoeden voor deze lage en ziekmakende energie. Als dit effect heeft op ons lichaam, daarmee ook op ons brein en vervolgens op onze emoties dan is de link naar ons gedrag/onze houding ook zo gelegd. En onze houding geeft weer zijn rimpeleffect op onze omgeving en daarmee op de wereld. Dus op deze manier hebben we een ongekende macht/kracht waar we ons totaal niet bewust van zijn maar wat een mega positieve uitwerking kan hebben!

‘FOUTE’ OPMERKING

Ooit heb ik in het verlengde hiervan thuis de ‘gevaarlijke’ opmerking geplaatst dat ‘er onder hooligans vast geen vegetariërs te vinden zijn’. En ‘Kijk naar vleesetende (roof)dieren die zijn ook vaak niet het meest aaibaar’. Op deze opmerking barstte een heftige discussie los; ik zou niet zomaar die link mogen leggen. Maar ik blijf bij mijn standpunt; ‘je bent wat je eet’. En als je ‘leed’ eet, veroorzaak je leed en dat zal nooit onbestraft blijven. Het is gewoon de alom bekende natuurwet van oorzaak en gevolg, ofwel het boemerangeffect. Niks nieuws onder de horizon lijkt mij, but don’t shoot the messenger. Ik kijk dan ook niet raar op dat hart- en vaatziekten oprukken en we met z’n allen massaal allerlei kwalen ontwikkelen. 

Het eten van (veel) vlees wordt volgens de wetenschap gelinkt aan ontstekingsziekten zoals artritis, ziekte van Crohn, eczeem etc. Met name rood en bewerkt vlees schijnen boosdoeners te zijn. En ontstekingen kunnen zich op den duur ontwikkelen tot zieke cellen/gezwellen die kanker veroorzaken.

Ik eet al jaren geen vlees, wel een eitje van de boer met loslopende kippen en af en toe biologische vis. Al is daar ook zeker iets van te vinden. Mijn ervaring is dat als ik vlees at, ik haargroei kreeg in mijn gezicht. Als ik het niet at, kreeg ik het niet. Bij navraag bij mijn vader hoorde ik dat dit door de hormonen kan komen in de injecties die slachtvee krijgt. Of ik nu ook de link hiermee kan leggen dat ik totaal geen last heb van overgangsklachten sinds ik geen vlees eet? Geen idee, maar voor mij genoeg reden om het definitief uit mijn eetpatroon te schrappen.

PLANTAARDIGE EIWITTEN

Moeten we dan massaal over op een plantaardig dieet? Zolang we ons nog schuldig maken aan het eten van vlees afkomstig van intensieve veehouderij, naar mijn idee wel. Maar niet iedereen kan zich biologisch vlees veroorloven. We hoeven ook niet elke dag en veel vlees te eten, dit is iets wat ons jarenlang voorgehouden is door de voedingsindustrie. We hebben eiwitten nodig maar die hoeven niet alleen uit dierlijke te bestaan.

Als je kijkt naar hennepzaad; het gehalte eiwit dat het bevat is per 100 gram meer dan wat er in 100 gram ei zit. Strooi daarom eens wat hennepzaad over je salade, je groenten, bakje fruit of mixt het door je smoothie. Ook kan je heel goed van hennepzaad melk maken door het simpel met water te blenden totdat je de juiste consistentie hebt. Richtlijn is de verhouding 1:10, maar test even wat jij het lekkerst vindt. Een dadel of honing erdoor en wat zeezout en voilá, je hebt een superdrank die als basis kan dienen voor pap, door je muesli of in je smoothie maar ook prima puur gedronken kan worden.

Nu lijkt met dit verhaal het misschien alsof ik vlees wil afdoen als dé boosdoener in het ontstaan van ziekte zoals kanker, maar uiteraard ligt het veel complexer. Meer hierover schrijf ik in een volgende blog.

Wubbo Ockels gaf aan dat de enige manier waarop wij de onszelf en de aarde zouden kunnen redden is door middel van liefde en de juiste houding. Met deze blog heb ik dit proberen uit te dragen. Deze boodschap van Wubbo wil ik graag middels deze en volgende blog levend houden.

Bronnen:

Video van Wubbo Ockels

Het verzwegen verhaal over kanker (Prof. Brian Peskin, nobelprijswinnaar Dr. Otto Warburg)

Ketogeen dieet en intermittent fasting bij kanker, waarom? (Arts William Cortvriendt)

Carbohydrate Restriction in Cancer Therapy (Dr. Dawn Lemanne)

KWF

Vegetariers.nl

 

Regina Breeschoten

Regina Breeschoten

Contact

Blijf op de hoogte

Je aanmelding is binnen! Oeps! Er ging iets verkeerd

Webdesign by iv-agency